Туризъм

       През 2007 година стартират проучванията на Средноантична крепост “Калята”, като финансирането е осигурено от ЕС по линия на програмата ФАР, по проект „Средновековна Якоруда по пътя на катрана и виното”. От 2012 г. със заповед на Министъра на културата, на “Късноантична и средновековна крепост Калята”е предоставен статут на археологическата недвижима културна ценност с национално значение и огромен туристически потенциал.

      Днес Якоруда е неголям, но красив град, който предлага всички дарове на планинската си природа, уют и спокойствие, съчетани с удобствата на добре развити търговски и битови услуги и гостоприемство на жителите. 

     В обхвата на Якорудска община влизат част от Национален парк “Рила” с дивните гори и високопланински езера и поляни, с пленителната гледка към Родопите и Пирин; курортната местност “Трещеник”; Водопадът на  р. Чесна /природна забележителност/ и защитената местност “Белаците”, обявена за опазване на вековни белборови дървета. Минералната вода на територията на Якоруда е хипертермална (42оС), слабоминерализирана, сулфатно – хидрокарбонатна натриева с висока концентрация на флуорид (14-15 мг/л), с широко приложение за външно балнеолечение, спортно-профилактични нужди, за бутилиране като лечебна. 

     Курортната местност „Трещеник”, 14 км. северно от град Якоруда и Национална спортна база „Белмекен”, намираща се на 46 км. от град Якоруда, са удобни изходни бази за множество туристически маршрути. Основните са до х.”Грънчар” и х.”Заврачица”.

Красивата природа и благоприятните климатични условия ги правят подходяща за отдих и туризъм през всички сезони на годината.  Уют и гостоприемство предлагат туристически хижи, ведомствени бази, частни хотели и вили. Районът Трещеник – Нехтеница предизвиква подчертан интерес у инвеститорите, които залагат на развитието на туризъм, свързан с чистата природа и тишината на високата планина. Близостта до курортите Банско и Велинград е възможност за развитие на интегриран регионален туристически продукт.